Älgstek med kantarellsås

algstek.jpg

Älgsteken lagas på låg värme i ugnen och blir därför saftig och god. Serveras med en kantarellsås kryddad med portvin, messmör, rönnbärsgelè och lingon. Godast till är mandelpotatis och brysselkål.

6-10 port


Ingredienser

1,4-1,8 kg älgstek
2 msk smör
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
10 enbär
2 lagerblad
1 msk timjan
Salt
Peppar

Sås:
500 gr rensade kantareller
2 dl portvin
3 dl vatten
1 dl sky från ugnen
3 msk konc. viltfond
3 msk rönnbärsgelè
2 msk messmör
0,5 dl råa lingon
1,5 tsk arrowrot
Salt
Peppar

Brysselkål
Potatis (helst mandelpotatis)


Tillagning

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa och bind steken. Salta och peppra steken väl. Banka enbären i mortel. Klappa in kryddorna i köttet. Stek köttet runt om i en panna så att det får lite färg. Lägg köttet på galler med plåt under. Häll minst 3 dl vatten i stekpannan för att erhålla sky. Häll skyn på plåten och lägg i lök, morot, rotselleri, lagerbladen och timjan, ös steken då och då med vätskan. Tillaga i ugnens nedre del i 2,5-3,5 tim. Stek till innertemperatur 65 grader. Ta ut steken och låt den vila i 10-15 min.

Koka potatis. Koka brysselkål i 4-7 minuter och efterstek dem i lite smör.
Häll portvin i en kastrull och koka ner tills nästan all vätska försvunnit. Tillsätt vatten, fond, messmör och gelé. Koka upp. Stek svampen i lite smör och häll såsen över. Blanda arrowrot med lite vatten och vispa ner i såsen. Lägg i lingonen. Låt småkoka i 3 minuter. Smaka av med lite steksky, salt, peppar och eventuellt socker.

Skär köttet i centimetertjocka skivor och servera