Apelsin och chokladmaränger

marangbottnar.jpgGått som både kaka eller bottnar till en marängtårta. De är krispiga på ytan och segt chokladiga på insidan med en frisk apelsintouch. På bilden syns två lite kvadratiska tårtbottnar som ska bli stommen till en maräng och gräddtårta med klementiner


Ca 10 st eller 2 bottnar

marangblandning.jpg
Ingredienser

4 äggvitor
3 dl socker
Rivet skal av en ekologisk apelsin
50 gr mörk blockchoklad


Tillagning

Sätt ugnen på 125°. Blanda vitorna med sockret, helst i en rostfri bunke. Sätt den över en kastrull med varmt vatten. Vispa med elvisp tills smeten blir tjock och blank. Det tar minst 10 minuter. Rör i apelsinskalet. Smält chokladen, antingen i mikro eller över en skål med hett vatten. Häll chokladen i marängsmeten och rör om försiktigt så att smeten blir strimmig av chokladen utan att blandas helt. Skeda eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Antingen i 10 fluffiga maränger eller 1-2 planare bottnar (ca 2 cm) för marängtårta. Grädda i mitten av ugnen. Cirka 50-60 minuter för 10 maränger, 40-45 minuter för de plana bottnarna. De ska vara krispiga på ytan men lite mjuka och kladdiga inuti. Handha dem varsamt när de är nygräddade då de lätt går sönder.

Tips: Innan du river apelsinskalet var noga med att tvätta apelsinen, särskilt om du inte får tag på en ekologisk apelsin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *