Chokladmarängtårta med klementiner och vispgrädde

chokladmarangtarta.jpg

Marängbottnarna till denna tårta är krispiga på ytan och segt chokladiga på insidan med en frisk apelsintouch. Täckta med vispgrädde, klementinklyftor och lite choklad.


8 port


Ingredienser

2 marängbottnar:bred-marang.jpg
4 äggvitor
3 dl socker
Rivet skal av en ekologisk apelsin
50 gr mörk blockchoklad

Dekor:
2 burkar konc. klementinklyftor
3 dl vispgrädde
20 gr mörk blockchoklad


Tillagning

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda vitorna med sockret, helst i en rostfri bunke. Sätt den över en kastrull med varmt vatten. Vispa med elvisp tills smeten blir tjock och blank. Det tar minst 10 minuter. Rör i apelsinskalet. Smält chokladen, antingen i mikro eller över en skål med hett vatten. Häll chokladen i marängsmeten och rör om försiktigt så att smeten blir strimmig av chokladen utan att blandas helt. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i 1-2 plana bottnar (ca 1-2 cm) för marängtårtan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter De ska vara krispiga på ytan men lite mjuka och kladdiga inuti. Handha dem varsamt när de är nygräddade då de lätt går sönder.

Lägg en botten på ett serveringsfat och täck med 1/3 del av vispgrädden. Söta inte frukten eller grädden då marängen är tämligen söt. Lägg hälften av de avrunna klementinerna på grädden. Täck med nästa maräng. Klicka ut resten av vispgrädden över marängen, placera ut klementinerna dekorativt ovanpå. Smält blockchokladen och ringla den diagonalt över tårtan.

Du kan också göra två tårtor med bara en marängbotten i varje med mycket frukt och grädde på, eller en enda stor marängbotten till en stor tårta.

Tips: Innan du river apelsinskalet var noga med att tvätta apelsinen, särskilt om du inte får tag på en ekologisk apelsin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *