Apelsin- och senapspanerat kalkonbröst med savoykål och ugnsrostad potatis

Denna huvudrätt är fettsnål med mycket fruktig och frisk smak.  Ungsbakat kalkonbröst med ett täcke av dijonsenap, apelsinjuice- och skal, persilja, timjan och ströbröd. Till detta vitlöks potatisskivor med rostade savoykål, salladslökar och pinjenötter.

4 pers
 

Ingredienser

Kalkon:
600 gr kalkonbröst
3 msk dijonsenap
2 msk apelsinjuice
1 msk apelsinskal
1 dl ströbröd
2 msk färsk persilja
1 msk färsk timjan
1 msk margarin
Grovsalt
Peppar

Potatis:
800 gr potatisar
4 klyftor vitlökar
1 msk olivolja
Havssalt
Peppar

Tillbehör:
200 gr savoykål
8 salladslökar
2 msk pinjenötter
1 msk smör
Flingsalt
Peppar
 

Tillagning

Ugnsrostad potatis: Värm ugnen till 200°C. Blanda potatisskivor, vitlök, olivolja, salt och peppar på en bakplåt och ställ i ugnen näst längst ner i 45 min, eller tills potatisen har blivit gyllene och frasig.

Kalkon: Gnid in köttet med salt och peppar och bryn i margarin i cirka 2 minuter på varje sida i en het panna. Ställ den sedan i ugnen på mellersta falsen i 20-30 min. Tjockleken avgör stektiden. Nagga med en sticka och kolla om saften är klar. Ta ut köttet och låt det vila.
Blanda senap apelsinjuice och skal med hälften av ströbrödet. Pensla blandningen på ovansidan av köttet. Blanda resten av ströbrödet med hackad persilja och timjan. Strö blandningen över senapen. Grilla kalkonköttet i mitten av ugnen i 5-7 min.

Tillbehör: Plocka bort bladen på savoykålen och skär dem i mindre bitar. Dela salladslöken på mitten. Rosta grönsaker och pinjenötter i smör i några minuter. Salta och peppra.

Servera kalkonen skuren i jämna skivor med potatisen, grönsaksblandningen och apelsinklyftor. Uteslut potatis vid LCHF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *