Äpplepaj med lock

mammas-applekaka-l-bild.jpgEn traditionell äpplepaj med lock. Om du vill lägga ner extra arbete kan du dekorera pajens lock med snitt eller extra pajdegsbitar formade till löv, äpplen eller liknande.

8 port
 

Ingredienser

Pajdeg:
150 gr kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ägg
0,5 msk vatten

Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Fyllning:
12 stora syrliga äpplen
1 st citron, saften
50 gr smör
3 msk råsocker
2 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära
 

Tillagning

Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte. Plasta in och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

Skala och kärna ur äpplena, och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål, tillsätt citronsaft och blanda för att förhindra att de mörknar. Stek äpplena i smör, socker, kanel och ingefära, i två omgångar i cirka 5 minuter. Låt äpplena svalna på en tallrik.

Sätt ugnen på 180 grader, varmluft (200 grader vanlig ugn).

Dela degen i två bitar, en lite större än den andra. Kavla ut den större degbiten på ett väl mjölat bakbord till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med den svalnade äppelfyllningen.

Kavla ut den mindre degbiten till en cirka 25 cm i diameter stor cirkel. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med tummen mot pekfinger och långfinger så att det bildas ett mönster. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt från mitten över pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den fått en gyllene färg.

Servera med vaniljkryddad vispgrädde, vaniljsås eller vaniljglass.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *