Bengts saftiga hamburgare

hamburgare2.jpgGör din egen hamburgare för sommargrillen. De blir mycket godare än de du kan köpa med Bengts trick. Använd gärna ett gott bröd som ciabatta eller ostgratinerad fralla istället för det vanliga hamburgerbrödet. Detta gör stor skillnad.

4 pers
 

Ingredienser

400-500 gr nötfärs
1,5 msk olja
8 skivor bacon (alt. ostskivor)
2 tomater
1 rödlök
100 gr ättiksgurka
2 små morötter (valfritt)
Grönsallad
4 msk BBQ sauce
4 msk aioli
4 bröd, t.ex. chiabatta eller ostfrallor
Salt
Grillpeppar

Ugnsbakade potatisbåtar:
8 potatisar
1,5 msk god olivolja
2 msk timjan
Salt
Peppar
 

Tillagning

Förberedelse i god tid innan tillagningen:
Dela den färska nötfärsen i fyra delar och forma dem runda i händerna. Platta ut dem på undersidan av en lagom stor rund ansiett, tryck undersidan av en likadan ansiett mot färsens andra sida. Tryck ihop ansietterna så att färsen trycks mot ansiettens bottenkant och forma en platt och rund hamburgare. Burgaren bör inte vara tjockare än 1 centimeter. Lägg dem en och en i varsin fryspåse och lägg i frysen. 

Sätt igång grillen. Ta fram de frusna burgarna ur frysen, de ska börja tina, men fortfarande vara halvfrusna inuti när du väl lägger på dem på grillen.

Ugnsbakade potatisbåtar: Sätt ugnen på 200 grader. Klyfta potatisen i båtar. Skala morötterna och hyvla dem på längden med en osthyvel eller potatisskalare. De bör inte bli för tunna. Lägg potatisen och morötterna i en ugnspanna, häll över olja, salta och peppra och strö timjan över. Rör om så att kryddorna blandas. Försök lägga morötterna i mitten, de blir klara först. Baka i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut morötterna och sätt in i ytterligare 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått färg.

Pensla olja runtom på de nu halvtinade burgarna och krydda dem med salt och grillpeppar. Skiva tomater och lök i fina skivor. Löken ska vara tunnt skuren. Grilla burgarna cirka 2-5 minuter på varje sida, beroende på hur du föredrar köttet samt hur frusna de fortfarande är (de ska vara genomvarma i mitten men fortfarande saftiga). Grilla samtidigt baconet på grillen.

Dela bröden och lägg dem så att de värms upp och får en krusta vid grillen. Lägg sedan ihop din hamburgare med sallad, såser, tomat, lök, ättiksgurka, morot, bacon (ost) och grillad burgare. Servera med potatisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *