Biff á la Rydberg

biff-lindstrom.jpgRätten är uppkallad efter anrika Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm, som i sin tur har fått sitt namn efter grosshandlaren och skeppsredaren Abraham Rydberg, vars donation till Grosshandlarsocieteten användes för att bygga ett stadshus, som vid byggandet 1857 omtolkades till stadshotell.


4 port

Ingredienser

600-800 gr oxfilé, entrecôte eller innanlår
8-10 potatisar
2 gula lökar
2 msk hackad persilja
4 äggulor
4 msk smör
2 msk olja

Tillagning

Skala potatisen och skär i cm-stora tärningar. Skala och finhacka löken. Stek potatisen långsamt i 2 msk smör i en stekpanna tills den blir mjuk inuti och lätt brynt utanpå. Lägg upp på ett fat och håll varmt. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk smör. Under tiden, skär upp köttet i stora tärningar.
Hetta upp en stekpanna på hög värme, häll i oljan, smält smöret och lägg köttet i pannan. Rör inte pannan utan låt alltsammans ligga stilla tills pannan har fått tillbaka värmen. Rör hastigt om. Salta och peppra.
Läggs upp direkt på tallrickar. Strö persilja över potatisen och servera med en äggula i ett äggskal.

Något vi numera serverar till är senapsmousse

Senapsmousse

1 dl Colemans senapspulver
0.5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 tsk brunt senapsfrö

Vispa upp grädden med sockret. Blanda i resten av ingredienserna. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen och lägg över köttet.