Carinas clam chowder

clam-chowder.jpgI engelsktalande länder blir man itrugad denna rustika musselsoppa om man känner sig vissen och hängig. Vet inte vari de läkande effekterna ligger, men den är snäll mot magen och len och god så nog kan den kallas uppiggande. Soppan är ett skäl så gott som något att bli lite vissen ibland. Jag föredrar whiskey i detta recept, men den kan ersättas med dubbel mängd vitt vin. Serveras med salta kex till att doppa i soppan.

4 port


Ingredienser

400 gr blåmusslor på burk, alt. 30 st färska med skal
4 dl vatten
3 msk fiskfond
3 msk whiskey
100 gr rimmat eller rökt sidfläsk i tärningar
1 hackad gul lök
4 potatisar i små tärningar
3 msk rumsvarmt smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk, minst 3% fett
2 tsk honung
Salt efter smak
1 krm vitpeppar

Till servering:
Salta kex (utesluts vid LCHF)


Tillagning

Om du använder färska musslor: Skölj musslorna i kallt vatten flera gånger. Koka upp vatten i en vid kastrull och lägg i musslorna när det kokar. Lägg på locket och låt stormkoka cirka 2 minuter tills musslorna öppnar sig. Sila från.

Fräs fläsk och lök i en rymlig gryta. Häll på kokande vatten och tillsätt fiskfond och whiskey. Sjud i några minuter. Lägg i potatistärningarna och sjud under lock i ytterligare 15 minuter. Tillsätt kokande mjölk och vispa soppan slät. Rör smör och vetemjöl till en slät blandning och klicka ner i soppan. Soppan ska vara nästan lika tjock som en stuvning. Krydda med honung, salt och vitpeppar och smaka av. Sjud några minuter. Plocka musslorna ur skalen och tillsätt dem (eller burkmusslorna).

Servera med salta kex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *