Chokladcheesecake med kardemumma

chokladcheesecake.jpg Numera finns mörk choklad i alla smaker och former. I denna härligt chokladiga cheesecake är en av ingredienserna mörk choklad med kanderade apelsinbitar i. Det finns flera märken som gör mörk choklad med apelsin, försök hitta en sort som har minst 70 % kakaohalt, absolut godast och dessutom nyttigast.
 

8-10 port


Ingredienser

Botten:
12-14 st choklad chip-cookies (ca 150 gr typ Maryland) med choklad
40 gr smörmaryland.jpg

Fyllning:
500 gr Philadelphia cream cheese
100 gr mörk choklad, apelsin
1,25 dl farinsockermork-apelsin-choklad.jpg
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 apelsin, rivet skal (om du inte hittar apelsinchoklad)
1-2 tsk malen kardemumma
2 små ägg

Garnering:
2 msk kakaopulver
1-2 burkar klementiner


Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.
Smörja en rund form med löstagbara kanter, minst 20 cm diameter. Smula kakorna. Smält smöret och blanda med kaksmulet till en massa. Tryck ut massan i botten på formen. Grädda i ugnen i 10-15 minuter.

Rör osten mjuk och smält chokladen i en separat skål. Blanda socker, salt, vaniljsocker, apelsinskal och kardemumma i osten. Häll i chokladen och rör om. Tillsätt äggen och rör tills smeten är jämn. Bred ut smeten i den svalnade formen och grädda i ugnen i cirka 45 minuter.

Stäng av ugnen och låt ugnsluckan stå öppen i minst en timme, tills kakan svalnat. Lossa den försiktigt från kanterna på formen. Pudra kakan genom att sikta kakaopulver i en sil. Garnera med klementinerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *