Coq au vin

coq-au-vin.jpgCoq au vin ska traditionsenligt göras på ungtupp. Försök att hitta en fin ungtupp, de brukar finnas att få tag på i en välförsedd saluhall, eller från en gård. Det gör skillnad i receptet och väl värt att pröva. Om du inte kan få tag på en ungtupp så försök hitta en välgödd ekologisk gårdskyckling eller majskyckling.


4-6 port


Ingredienser

1 ungtupp, minst 1,5 kg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 flaska beaujolais
2 msk konc. kycklingfond
2 lagerblad
1 kvist timjan
1 krossad vitlöksklyfta

150 gr tärnat rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
15–20 skalade pärllökar eller 5–10 schalottenlökar
200 gr färska champinjoner
1 msk smör
0,5 dl konjak
3 lagerblad
1 kvist timjan
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk majsstärkelse


Tillagning

Koka ihop vinet och kycklingfonden till hälften tillsammans med lagerblad, timjankvisten och den krossade vitlöken. Det tar cirka 20 minuter. Koka med champinjonerna de sista 5 minuterna.

Ta under tiden fram en tjockbottnad gryta med tättslutande lock. Stycka fågeln i lagom bitar, cirka 8-10 delar. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka vitlöken samt grovstrimla löken. Hetta upp en klick smör i grytan, lägg därefter i fläsktärningar och lök och stek sakta tills de börjar få färg.

Bryn därefter den styckade fågeln runt om i grytan tills den fått fin stekyta och färg. Skeda bort eventuellt överflödigt fett och häll sedan på konjaken.

Häll över vinet och champinjonerna i grytan och placera en färsk kryddbukett av timjan, lagerblad och vitlök mitt i grytan. Lägg på locket och sjud på låg värme i 40 minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Fiska upp kryddbuketten, garnera med färsk timjan och servera tillsammans med nykokt potatis och haricots verts vända i smör med vitlök, salt och persilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *