Fish’n’chips

fishchips.pngDen traditionella maträtten Fish and chips består av friterad fisk, med eller utan ben och skinn, friterad traditionellt i ister. Numera använder man istället vegetabiliska oljor, som till exempel jordnötsolja. Fisken serveras panerad, sprinklad med mild vinäger, med tjocka pommes frites och grön ärtmos, och ibland med sås till. Maträtten är populär i Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

4 port

Ingredienser

700 g torskfilé
Citronklyftor

Frityrsmet:
85 g vetemjöl
½ tsk salt
1 st äggula
2 tsk olja
2 dl mörkt öl

Tartarsås:
2 st äggulor
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 st vitlöksklyfta, pressad
2 dl solrosolja
3 st små cornichons, hackade
1 msk kapris

Mild vinäger (valfritt)

Tillagning

Värm fritösen till 180 grader. Har du ingen fritös så hetta upp rikligt med olja i en stor kastrull. Under tiden gör du frityrsmeten. Blanda salt och vetemjöl i en skål och gör en grop i mitten. I gropen häller du öl, olja och äggula. Rör snabbt ihop till en jämn blandning som du låter vila i kylskåpet i 30 minuter. Medan smeten svalnar kan du göra tartarsåsen. Rör ihop äggula med citron, senap och vitlök. Häll i oljan lite i taget under omrörning. När allt är tillsatt och såsen är slät blandar du i gurka och kapris. Smaka av med salt.

Skär torsken i lagom stora bitar som du doppar i frityrsmeten. Sedan friterar du dem i cirka 5 minuter. Lägg fiskbitarna på papper som tar upp överflödigt fett och strö lite salt över.

Servera med engelska chips, pommes frites eller klyftpotatis, tartarsås och en citronklyfta. Att sprinkla på mild vinäger på fisken är något som vi älskar och vi byter gärna ut citronklyftan mot vinäger.