Fiskfylld paprika med krämig risotto

fiskfylld-paprika-litenbild.jpgDen krämiga risotton kom till av en händelse då vi hade ris kvar efter en indisk rätt och nu har den blivit en favorit. Vi brukar variera kryddningen något, men här anpassas risrätten till smaksättningen av fisken.

4 port


Ingredienser

4 stora röda paprikorfiskpaprika-i-ugn.jpg
200 gr vit fiskfilé
200 gr laxfilé
200 gr tonfisk
2 tsk pepparrotsvisp
1 tsk sweet chilisås
1,5 msk citronsaft
3 msk olivolja
Citronpeppar
Salt

Risotto:
3 dl basmatiris
1 tsk gurkmeja

2 msk olja
1 finhackad lök
1 liten squash
Resterande paprikahack
1 burk cocosmjölk
2 msk riven pepparrot
2-3 msk citronsaft, lite fruktkött
2 msk thai fish sauce
1 msk sweet chilisås
Salt
Peppar
 

Tillagning

Koka basmatiris enligt förpackningen med gurkmeja.

Skär bort undersidan på den stora paprikan (där skaftet sitter) och rensa den från frön. Spara överblivet paprikakött till risotton. Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg över i en bunke var för sig. Tillsätt lite olivolja i varje bunke, salta och peppra, rör om. I bunken med vit fiskfilé tillsätter du pepparrotsvisp, i bunken med lax tillsätter du sweet chilisås och i tonfisken citronsaften. Låt dra i några minuter. Fyll sedan paprikorna med de tre fisksorterna varvade för att skapa en färgeffekt tillsammans med varvad hel bladspenat. Se till att packa dem väl så att de inte faller sönder när du delar dem vid servering. Ställ paprikorna med toppen upp i en ugnssäker form. Tillaga i ugn på 225 grader i cirka 20 minuter.

Stek den hackade löken, paprikahacket och finskuren squash i olja i 5 minuter utan att bränna vid. Häll över det förkokta riset och stek ytterligare ett par minuter under omröring. Häll över kokosmjölken och krydda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar liksom ev. mer av övriga kryddsättningar (vi tar alltid mer pepparrot). Tag det goda spadet som runnit ut ur paprikan när den är färdiglagad och använd det som sky i risotton.

Nu bör de fiskfyllda paprikorna vara klara. Lyft dem försiktigt ur formen med en stekspade under dem. Ställ dem direkt på tallrick. Skär paprikan försiktigt mitt itu på tallricken med en vass kniv. Dela försiktigt på dem genom att stödja med stekspaden så att du ser det randiga fiskinnanmätet. Servera med risotton med en nypa hackad gräslök över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *