Glasnudlar med sesam

glasnudlar-sesam.jpg Underbart smakrikt, lätt och gott en söndag eftermiddag efter en helg med för mycket frosseri. Perfekt också vid en förkylning – en förlösande vitamininjektion. Om du dessutom grundar med en light fruktsallad till brunch med en klick yoghurt på toppen och en tesked ringlande honung så är fredagen och lördagens överdrifter helt glömda och förlåtna.

2-3 port


Ingredienser

100 gr glasnudlar
Kokhett vatten
1 nypa salt

1,5 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
2 msk ingefära
2 morötter
1 bit purjolök
1 rödlök (alt. charlotten)
1 röd chili
1 bit citrongräs
2 kafir limeblad
1 dl vatten
0,5 dl japansk teriyaki sås
2 msk japansk risvinäger
2 msk ketjap manis söt soja sås
1 msk thai fish sauce
1 lime, saften

3 msk koriander
2 msk sesamfrön (helst oskalat)


Tillagning

Börja med att göra i ordning grönsakerna. Ansa och strimla lök, ingefära, chili och vitlök. Skala morötterna och hyvla dem med osthyvel på längden, skär därefter bitarna i strimlor på längden.

Koka upp vatten. Slå kokhett vatten över risnudlarna, salta och låt stå i 3 minuter. Häll sedan av i durkslag och spola lite kallt vatten över. Under tiden hetta upp sesamolja i en wook eller stor panna. Lägg i grönsaker och kryddor i wooken och rör om. Häll och mät upp såser och övriga vätskor i en skål. Slå på vätskorna på grönsakerna i wooken och rör om. Lägg i glasnudlarna efter ett par minuter och blanda.

Servera genast i djupa skålar. Strö hackad koriander över och sesamfrön.

Tips! Vi har alltid santa marias kryddkvarn med limepepper hemma och tar ett par extra tag över wooken med denna. Den kan också ersätta ingredienser som tex citrongräs eller coriander om du saknar dem.