Gör din egen Sushi

Lättare än det ser ut.sushi.jpg

Nigiri – den vanliga risdolmen toppad med fisk
Maki – skivade bitar av en fisk- och grönsaksfylld rulle inslagen i sjögräs

4 port

Ingredienser

30 gr lax, samt
4 tunna skivor lax
4 tunna skivor tonfisk
4 skivor hälleflundra alt. slätvar
4 jätteräkor alt. bläckfisk
30 gram surimi (crabsticks)
1 burk ishavsrom/löjrom
1 gurka
1 avokado
1 tub wasabi
inlagd ingefära
noriblad
sojasås
7 dl rundkornigt ris, sushiris
(alt. svensk grötris)
8 dl vatten
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt
 

Tillagning

Skölj riset. Låt rinna av i durkslag. Mät upp med vatten i en kastrull och koka riset i 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå i 10 minuter. Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en bredbottnad bunke. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att försiktigt röra om i riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. 

Nigiri – sushi
Ta upp en skivad fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vatten och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken. Om du använder bläckfisk så skär fisken på ena sidan, men inte så att det går igenom,  i ett rutnät/mönster och servera med denna sidan upp på dolmen. Jätteräkorna skivas med ett snitt på magen, också här så att det inte går rakt igenom, och bred ut räkan så att den blir plan mot dolmen.

Maki rullar
Skär fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag. Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle. Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på en bambumatta (dubbelvikt kökshanduk går också bra). Blöt handen, ta en hand ris och “smula” ut, sprid/smula ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Låt rullen vila någon minut. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.

För finsmakaren: blanda lika delar soja med vatten och hetta upp i en kastrull. Sojan blir mildare och smakligare till sushin.

Servera sushin med ingefäran, wasabin och sojan.

Tips:
Be din fiskhandlare att få fisken skuren i tunna skivor för sushi. Det viktigaste med att servera rå fisk är givetvis att den är färsk. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den kan du egentligen äta ofryst helt färsk. Men varför chansa, den blir inte märkbart sämre om du fryser en gång i ett dygn. Viltfångad fisk bör ha varit fryst en gång innan du äter den rå. Tonfisk fryses ofta direkt efter fångsten så de är inget problem att sedan äta råa. Jätteräkor äts ej råa utan kokas innan de äts som sushi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *