Kåldolmar

kaldolmar-liten-bild.jpgPassa på att tillvarata den färska kålen och gör kåldolmar. Har du brottom gör en kålpudding istället. Efersom du i regel får kål över så passa på och gör en kålpudding, kålgryta eller kålsoppa med frikadeller samtidigt.

6 port
 

Ingredienser

1 vitkålshuvud
Vatten som täcker huvudet
1 tsk salt per liter vatten

Färsblandning:
350 gram blandfärs
3 dl kokt, kallt långkornigt ris
1,5 dl mjölk
1-2 ägg
1 st gul lök
2 krm vitpeppar
2 tsk salt

Stekning:
2 msk smör
0,5 dl  sirap

Sås:
4 dl sky
2 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
Soja
Grädde
Buljongfond
 

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Koka upp saltat vatten i en väl tilltagen kastrull. Stick en kniv i roten på kålhuvudet och sänk ned i det kokande vattnet så att det går enkelt att lyfta upp huvudet då och då. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta ur bladen efter hand som de mjuknar. Lägg bladen att rinna av och skär bort den grova bladnerven.

Finhacka löken och fräs den utan att den tar färg. Blanda färsen med ris, ägg, mjölk, kryddor och den stekta löken. Lägg en rågad matsked av den lösa färsen på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket.

Stek dolmarna gyllenbruna runt om i en stekpanna med skarven neråt till en början. Lägg över dem tätt i en form. Rör ut skyn i pannan med lite vatten och häll detta över dolmarna. Häll över sirap och några klickar smör. Efterstek i ugnen i drygt 30 minuter.

Lägg upp dolmarna på varma tallrikar och red av skyn med lite mjöl och vatten. Koka upp såsen och smaka av med soja, grädde, buljong och kryddor.
Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *