Kokt julskinka

julskinka.jpg Ett klassiskt recept på att koka och griljera julskinka. Den julskinka du köper i affären är vanligtvis utan ben, samt rimmad i saltlake och urvattnad. På hemgjord julskinka skär du bort svålen och skär nätmönster i fettet. När den griljerats i ugnen sätt nejlikor i skårorna och en dekorerad stekgaffel mitt i att hålla i vid servering på julbordet, sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta.

Ingredienser

1 julskinka, 2-5 kilo utan ben
12 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 timjankvist
1 gul lök i klyftor
1 morot i skivor

Griljering:
3 msk grovkornig senap
2 msk ljus sirap/alt. honung
2 äggulor
1,5 msk potatismjöl
1 dl ströbröd

Tillagning

Spola skinkan i rinnande kallt vatten och skär ett kryss i svålen. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och koka upp. Skumma av vattnet med en slev och tillsätt kryddor, lök och morötter. Koka upp igen och sänk värmen. Låt sjuda med locket på glänt tills skinkans mitt nått ca 70°. Räkna med att det tar ca. 40-65 minuter per kilo skinka. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet till t.ex. dopp i grytan.. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet och skär bort svålen och skär nätmönster i fettet.

Värm ugnen till 200°. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet. Pensla på senapsgriljeringen runt om på julskinkan. Strö över ströbrödet och griljera skinkan i ugnen i 10-15 minuter, så att den får fin färg. dekorera med nejlikor

Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme i flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor åt gången och sätt sedan in den i kylen igen. Eller dela skinkan i två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *