Lammrostbiff med cumberlandsvinsås på rödlök och klyftpotatis

lammrostbiff_rodlokscumberl.jpg Försök hitta några fina hängmörade rostbiffsbitar på lamm. Vi äter hellre kött sällan och slår på stort när vi väl äter kött – i princip alltid närproducerat och gärna ekologiskt.

4 port

Ingredienser

6-800 gram hängmörad lammrostbiff
1 dl torkade tranbär
1 dl örtoljeinlagda vitlöksklyftor
2 dl rödlökscumberland (syltad rödlök)
2 dl rödvin
3 dl grädde
3 msk kalvfond
0,5 msk soja
Salt
Peppar
Rosmarin

Tillagning

Tvätta potatisen, skär i klyftor och lägg i oljad ugnsform eller långpanna. Strila lite extra olja ovanpå potatisen från oljan som vitlökarna låg i. Strö rikligt med salt på och lägg med ett par rosmarinkvistar. Baka i mitten av ugnen i cirka 20-25 min. Vänd potatisen med en stekspade en gång under stekningen.

Bind upp köttet i en eller två stekar och peppra. Stek köttet runt om i en het panna så att köttet tar färg och får en fin stekyta. Salta köttet och lägg med det i ugnspannan med klyftpotatisen de sista 8-12 minutrarna efter att du vänt potatisen (tiden varierar beroende på storlek av köttbiten). Tag ut köttet och låt det vila i folie.

Under tiden gör såsen genom att värma på vin och kalvfond samt rör ner rödlökscumberland så att den smälter. Låt såsen koka upp och sänk värmen. Rör i grädden och smaka av såsen med soja, salt och peppar.

Skär upp köttet i 4 portionsbitar och servera gärna med någon god grönsak till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *