Lammstek med mango och aprikossås

Lammstekens kryddiga fyllning med mango chutney, vitlök, färsk ingefära och mynta ger rätten en god kryddig hetta. Aprikossåsen är läcker med mangochutney och mynta.

8-10 port

Ingredienser

1 1/2 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk hackad färsk mynta

Fyllning:
1/2 dl mango chutney
4 fint hackade vitlöksklyftor
2 msk fint hackad ingefära
1-2 msk hackad färsk mynta

Sås:
1 liten morot
10 torkade aprikoser
3 dl vatten
4 dl steksky + kokspad
1 dl grädde
2 msk konc. buljongfond
1 tsk hackad färsk mynta
1/2 msk mango chutney, original
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
 

Tillagning

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop fyllningen. Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Skär ett hål in mot mitten av steken och för in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Återslut nätet. Lägg steken i en ugnssäker form och krydda steken runt om med salt, peppar och mynta. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, cirka 1-1 1/2 tim. Ta ut steken och täck över den med folie och låt den vila. Sila stekskyn.

Sås: Skala och riv moroten. Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull i vattnet. Koka under lock i cirka 10-15 minuter tills ingredienserna mjuknat. Sila ifrån och spara kokspadet. Mixa aprikoserna och moroten till en puré. Späd eventuellt med kokspadet. Lägg tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt steksky från steken och kokspad från aprikoserna, sammanlagt 4 dl. Häll i grädde, smulad buljongtärning och mynta. Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar. Ta bort nätet och skiva lammsteken.

Servera med kokta grönsaker och t ex potatis, ris eller couscous.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *