Mandelpaj med chilichoklad och amarettogrädde

mandelpaj-chili.jpg En tämligen dramatisk anrättning som tillfredställer alla sinnen. Ljuvligt chokladig med en krispig pajbotten, mandelmassefyllning och ett litet sting av hetta från chili. Serveras med en klick vispad grädde med amaretto mandellikör.

10-12 pers


Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjölmandelpaj.jpg
0,5 tsk bakpulver
2 msk ljusbrunt muscovadoråsocker
100 gr smör
1 ägg

Fyllning:
200 gr mandelmassa
50 gr smör
2 ägg
2 msk vetemjöl
2,5 msk kakaopulver 100%
0,5 tsk bakpulver
1 nypa chilipulver (valfri)chilichoklad.jpg

Garnering:
100 gr mörk chilichoklad (ex. Lindt)
1 dl vispgrädde
2 msk smör

0,5 dl fina mandelflagor
1 röd chilifrukt (valfri, ätes ej)

Amarettogrädde:
2,5 dl vispgrädde
2 msk amaretto likör


Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop de torra ingredienserna till pajdegen. Klicka i rumsvarmt smör och blanda. Tillsätt ägget och rör till en jämn deg och låt den vila i kylskåp en stund. Tryck ut degen i en minst 24 centimeter i diameter stor pajform med löstagbar botten.

Dela mandelmassan i mindre bitar i en bunke och smält smör i en kastrull utan att koka. Häll i smöret i bunken och rör ihop med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda i vetemjöl, kakao och bakpulver, samt eventuellt en nypa chilipulver. Rör till en jämn och fin smet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt pajen kallna i formen.

Värm grädden till garneringen i en kastrull och rör ner bitar av den mörka chokladen. Låt det inte koka. Rör i blandningen tills chokladen smält och ta bort från värmen. Lägg i ett par klickar smör och rör tills de smält. Häll garneringsblandningen över pajen och låt den svalna något ett par minuter. När chokladen svalnat något men fortfarande är kladdig nog att fästa mandelflagorna så kan du börja försiktigt lägga de fina och hela mandelflagorna över kakan på ett dekorativt sätt (efter vad ditt tålamod tillåter). Låt pajen kallna i rumstemperatur. Ställ in kakan i kylskåp när garneringen kallnat så att chokladytan stelnar och blir blank och fin. Ta inte bort pajformen föränn garneringen stelnat helt.

Innan servering om du vill; dela en färsk röd cilifrukt med en liten vass kniv mitt itu på längden, inklusive grön kvistdel. Pilla försiktigt bort fröna från innanmätet. Lägg den delade chilifrukten korslagd mitt på kakan så att den ser ut att bilda två korslagda svärd.

Vipsa grädde och amarettolikör fluffigt och servera till pajen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *