Marmeladkuber

Mormor bjöd alltid på smaskigt sockrade marmeladkulor med fruktsmak vid jul. Som barn var det dem vi tog av när det andra godiset tagit slut, men nu när sentimentaliteten påverkat smaklökarna så hör de definitivt julen till. Numera kryddar jag marmeladen med någon essence, personlig favorit är arrak, men det är överkurs och inte alls nödvändigt.

1 sats

Ingredienser

4,5 dl valfri fruktjuice (t.ex. citron/päron/vinbär/äpple)
5 dl socker
1 påse fruktpektin, certo eller melatin
Ev. karamellfärg

Garnering:
Strösocker
Ev. blockchoklad

Valfri smaksättning (essence):
Arrak
Vanilj
Rosenvatten
Apelsinvatten
Rom
Fruktarom

Tillagning

Koka upp juice och vatten i en kastrull. Blanda fruktpektinet med 1 dl av sockret och rör ner i kastrullen, låt koka en minut, rör så att inga klumpar bildas. Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare några minuter, tills sockret löst sig ordentligt. Skumma om det behövs. Om du väljer att krydda med någon essence så är det läge att tillsätta det nu. Häll i blandningen i en form med raka kanter (20×30), kläs ev. med silikonbehandlat bakplåtspapper. Låt stå svalt i minst 3 timmar.

Skär i bitar och rulla i strösocker. Lägg dem glest på bakplåtspapper på en bricka. Låt marmeladen torka i rumstemperatur, gärna i ett par dagar. Vänd bitarna ett par gånger under tiden.

För variation kan du istället ta smält blockchoklad och doppa marmeladen i. Lägg på smörpapper för att torka.