Carinas fiskgratäng

carinas-fiskgratang.jpgEn jättegod gratäng som dessutom ser dekorativ och smarrig ut. Jag varierar mig emellanåt med olika smaker på gratängsåsen; med pepparot, dill, persilja, lite kaviar eller dijon senap, ibland extra vin i såsen. Här kan ni pröva er fram, även med fisksorterna.

 

6 port

fiskgratang-spenat.jpg
Ingredienser

300 gr torsk
200 gr lax
2 dl färska skalade räkor
1 dl musslor
2 dl vittvin
1 dl kallt vattenfiskgratang-fyllning.jpg
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
4 dl mjölk
2 msk fiskfond
ca 1 dl fiskavkok
3 msk smör
2-3 msk mjöl
4 ägg
1,5 dl lagrad ostfiskgratang-tacke.jpg
10 röda cocktailtomater
Färsk spenat

Mos:
8 mjöliga potatisar
1 dl mjölk
2 msk smör
Några rasp muskotnöt
Salt
 

Tillagning

Skala och koka potatisen. Skär torsk och lax i bitar, 2-3 cm stora, och blanchera dem i vin och vatten med pepparkorn och lagerblad i. Ta upp dem ur vätskan efter några minuters sjudning. Under tiden gör bechamelsåsen.

Smält smör i en gryta, rör ner mjöl och häll på mjölken under lätt vispning. Knäck äggen och separera äggulorna från äggvitorna. Vispa ner äggulorna en och en i bechamelsåsen. Sila av vätskan du blancherade fisken i och fyll på i bechamelsåsen till rätt krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och fiskfond. Lägg i räkor och musslor i såsen och blanda. Vänd därefter försiktigt ner fisken i såsen utan att den går sönder.

Gör potatismos av potatisarna och krydda den.

Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner osten i skummet. Lägg potatismoset i en ugnsfast form, tryck det ut mot kanterna. Fyll botten med spenat och salta och peppra lite. Lägg i fiskblandningen och täck med ostäggviteskummet. Tryck ner några halverade cocktailtomater runt kanterna och in i ugnen på 180 grader i cirka 25-30 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *