Mormors köttbullar

mormors-kottbullar.jpgEtt klassiskt och urgott recept på köttbullar. Vid jul kan du tillsätta extra kryddpeppar i smeten och eventuellt lite kryddnejlika, alternativt lägg 10 kryddnejlikor i stekpannan när du steker bullarna.


10 portioner

Ingredienser

1 kg blandfärs
1 stor gul lök
1 dl ströbröd
1,5 tsk vitpeppar
1,5 tsk mald kryddpeppar
4 st inlagda ansjovisfileer
2 dl grädde
2 msk socker
2 tsk salt
2 msk stark senap
2 ägg

Tillagning

Skala och riv löken samt hacka ansjovis. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke förutom köttfärsen. Låt smeten vila cirka en kvart så att ströbrödet hinner förvälla. Tillsätt köttfärsen och blanda, men överarbeta inte smeten då blir den trådig. Provstek eventuellt en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar, om du inte som jag smakar av smeten rå. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite vatten på händerna om det blir kletigt. Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg köttbullarna på en långpanna efterhand som du rullar dem. Laga köttbullarna i cirka 20 minuter i ugnen. Stek dem sedan som hastigast i smör i en stekpanna för att få färg strax innan du ska äta dem.

Du kan frysa in köttbullarna när dom gräddats i ugnen. Stekytan får dom genom att du steker dem i stekpannan efter att de tinat.

Servera med kokt potatis, grädd- eller brunsås, ättisksgurka och lingon. Eventuellt någon kokt grönsak efter smak. Lite ansjovisspad i såsen förhöjer smaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *