Naan bröd

naan.jpgSupergott till kryddstark mat. Extra gott blir det att pensla med persilje- och vitlökskryddad olja mot slutet av gräddningen.

 


4 – 5 bröd

Ingredienser

7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk olja
1 ägg
1 dl yoghurt
1 tsk salt
2 tsk strösocker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Pensling:
4 msk olja
2 pressade vitlökar
4 msk fint hackad bladpersilja
1 msk flingsalt
2 msk sesamfrön (valfri)

Tillagning

Värm upp mjölken så att den är ljummen. Sätt ugnen på högsta värme och pensla tre plåtar med olja. Vispa upp ägg och tillsätt yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 0,5 dl av mjölken. Tillsätt mjölet och knåda degen tills den inte kladdar. Pensla på lite av oljan och låt degen jäsa i minst två timmar under en fuktig duk.

Knåda degen och dela den i 6 delar. Platta till bitarna och forma dem till avlånga bröd om cirka 10 x 20 centimeter. Lägg två på varje plåt och låt kakorna jäsa i knappt en halvtimma. Pensla kakorna med lite vatten. Blanda olja, pressad vitlök och fint hackad persilja till pensling.

Grädda bröden på förvärmda plåtar i cirka 2,5 minuter mitt i ugnen. Ta ut bröden snabbt och pensla dem med oljeblandningen. Sätt in bröden högst upp i ugnen och baka i 30 sekunder till så att de får fin färg. Passa noga! Ta ut dem och strö över lite flingsalt över de heta bröden samt eventuellt sesamfrön. Håll bröden varma under duk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *