Naturfärgade påskägg

natur_farg_agg_l_bild2.jpgVackra bladmönster och diskreta färger gör vanliga ägg dekorativa. Med hjälp av ingredienser från skafferiet och små blad från naturen kan du lätt göra de allra finaste påskägg. Färga dina påskägg som man gjorde på mormors tid med lökskal, gurkmeja, kaffe eller te och rödbetssaft. Gula lökskal ger mörkgul färg och gurkmeja ger ljusgul färg. Kaffe och även te färgar äggen bruna och rödbetssaften ger äggen en härligt purpurröd kulör. Färgerna blir mjuka, varma och eleganta. Det lilla bladet som fästs på äggen med hjälp av en bit nylonstrumpa gör att färgen inte kommer åt just där och då bildas det fina bladmotivet på äggens skal.De mönstrade påskäggen pryder matbordet eller buffébordet till påsk. Placeras äggen i en korg med halm och mossa blir det extra fint.


12 st

Ingredienserliten_lok.jpg

12 vita ägg
1 par nylonstrumpor
skal från gula och/eller röda lökar
2,5 dl rödbetssaft
4 msk gurkmeja
5 msk snabbkaffe
hushållssnöre
12 blad

Tillagning

Stick ett litet hål i äggens topp och botten. Lägg äggen i kallt vatten och låt koka 7–9 min. Klipp till ett par nylonstrumpor i 12 bitar, omkring 10 cm långa.

Använd 4-5 glasburkar till färgbaden. Koka lökskal 10 min i 0,5 l vatten, valfritt för gul eller röd färg. Sila ner vätskan i en glasburk. Förtunna rödbetssaft genom att blanda ut den med 0,5 dl vatten. Koka upp rödbetssaften och häll den i en burk. Lägg gurkmeja i en burk och tillsätt 2,5 dl kokhett vatten. Rör om väl. Häll snabbkaffe och 2,5 dl kokhett vatten i en annan burk. Rör om väl.

Knyt ett snöre i ena änden på varje strumpbit. Lägg ett blad på varje ägg. Stoppa äggen i strumpbitarna och sträck ordentligt, var noga med bladets placering och knyt ihop andra änden av strumbiten.

Lägg 3 ägg i varje burk och låt dem ligga i minst 5 minuter. När äggen färgas ska både ägg och färgbad vara varma eftersom äggen har lättast att dra till sig färgen då. När äggen har legat i cirka 5 minuter i färgbaden är det dags att ta upp dem. Klipp genast bort strumpbitarna som annars riskerar att klibba fast på äggen. Men var försiktig så att du inte repar äggen. Håll i strumpbitens ändar. Ställ därefter äggen att torka  tex ovanpå upphöjningarna på en äggkartong. Materialet räcker till 12 dekorerade ägg.