Oxrulader

uppskuren-rulad1.jpgEn gammal goding som kan peppas upp med lite olika smaker och mer grönsaker. Snygg och effektfull blir den ju också uppskuren på mitten precis innan servering.

4 port
 

Ingredienser

4 eller 8 tunna skivor nötkött, minst 600 grfyllda-oxrulader.jpg
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 flaska porter
2 msk soja
1 tsk socker

Fyllning:stek-oxrulader.jpg
8 msk kesella
2 pressade vitlöksklyftor
1 morot
1 bit purjolök
Valfria rötter, typ kålrot/rotselleri
4 msk örter, t.ex. persilja
30 gr färsk riven pepparrot

Sås:
3 dl sky
2 msk vetemjöl
1,5 dl matlagningsgrädde
 

Tillagning

Om du får tag på stora fina köttskivor som på bilden så räcker en stor per portion, tyvärr styckas köttskivorna oftast i mindre bitar i affären varför 2 krävs. Be gärna om stora fina skivor i affären ett par dar innan du vill ha köttet.

Lägg ut köttet på en plan yta, peppra och bred på senap blandad med vitlök. Bred på kesella och strö över pepparroten. Fördela stavar av grönsaker över köttet och rulla ihop och fäst med tandpetare. Vi brukar variera detta recept något beroende på vad vi har för grönsaker hemma. Bryn ruladerna i smör och lägg över i en gryta. Salta och sockra, häll i porter och soja. (Portern kan bytas ut mot ett par rejäla skvättar portvin eller sherry om du ökar vattenmängden). Efterstek på svag värme under lock i cirka 20 minuter. Sila upp skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i skyn. Koka i cirka 5 minuter och smaksätt med salt, socker och peppar. Servera ruladerna med lättkokta grönsaker, potatis och sås. Uteslut potatis vid LCHF kost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *