Parmesangratinerade pilgrimsmusslor

pilgrim1.jpgEfter Öckerö-pöjkarnas recept. Det finns inget bättre sätt att servera pilgrimsmusslor på. Tallricken längst fram visar detta recept, den bakre ett annat recept med lime och cayennepeppar.

4 port

Ingredienser

4 färska pilgrimsmusslor i skal
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 flaskhattar konjak/whisky (mörk sprit)
1 dl grädde
vätskan från musslorna (saltvatten)
4 tsk muskovadosocker (ersätt med lite honung LCHF)
4 msk riven parmesanost
1 klick smör
vitpeppar efter smak

Tillagning

Öppna musslorna. Skala och hacka schalottenlöken fint och pressa vitlöken. Fräs detta i smöret. Tillsätt konjaken/whiskyn, grädden och vätskan från musslorna. Strö lite vitpeppar över. Låt såsen koka försiktigt, ca 5-7 minuter, tills den reducerats något. Lägg upp de öppnade musslorna på ett ugnssäkert fat. De ligger stadigt om du stöttar dem med t.ex. riskorn eller liknande. Lägg ett lager riskorn på fatet och gör gropar där skalen kan vila utan att kantra. Skeda över den reducerade såsen på musslorna, strö över muskovadosocker samt parmesanost och in i ugnen.

Ungstemperatur 225º, ca 10 minuter i mitten av ugnen

Tips:
Kontrollera att musslorna har vätska kvar i skalet när du köper dem och vid hemfärd är det viktigt att du ser till att hålla dem med den djupa skålen neråt så att vätskan stannar kvar i musslan. Utan vätskan torkar de och dör.

Öppna musslan genom att sticka in en vass kniv i öppningen nära musslans lås. Skär försiktigt av musslans muskelfäste och musslan öppnar sig. Skär bort den svarta delen av musslans innanmäte, den smakar inte gott. Lösgör musslan från skalet och låt den ligga kvar i den djupare skålen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *