Polkabärs bakelse

polkabarbakelse.jpg Enkelt och lätt att svänga ihop några delikata bakelser när du får oväntade gäster. En sanning med modifikation, men har du bär och smördegsplattor i frysen och lite vispgrädde hemma så är det faktiskt möjligt. Godast blir det ju förstås med färska bär. Ännu godare med bär du plockat själv. Allra godast med smultron, men det är ju en smaksak.

4 port

Ingredienser

2 smördegsplattor
1,5 dl kesella vanilj, alt. jordgubb-lime (eller vaniljkräm)
2 dl bär smultron alt. hallon
10-15 polkagriskarameller
1,5 dl vispgrädde

Tillagning

Ta ut smördegen ur frysen. Sätt ugnen på 225 grader. Banka polkagriskaramellerna i en mortel. De ska nästan pulvriseras men låt några flagor/bitar bli kvar.

Skär de två smördegsplattorna på mitten. Lägg dem på bakplåtspapper eller vattensköljd bakplåt. Baka dem i mitten av ugnen i cirka 8-12 minuter varierande på degens tjocklek (läs på förpackningen). Ta ut dem och låt dem vila.

Sikta ner det mesta av polkagrispulvret i grädden. Spara de större bitarna som inte går igenom sikten och en del av pulvret att sila över bakelserna innan servering. Vispa grädden. Gör en liten urgröpning i varje smördegsbulle. Lägg en stor klick kesella i gropen (det går bra med tjock vaniljkräm också, men det blir friskare med kesella). Lägg några bär på kesellan, spara de finaste bären till toppen. Placera en klick grädde ovanpå och dekorera med resten av bären. Sprinkla några polkagrisflagor som blivit kvar efter bankandet över bakelsen och sikta det sista av polkagrispulvret över.

Du kan variera bär till receptet (jag föredrar nyplockade smultron).