Rabarbermarängpaj med ingefära och citron

8 port
 

Ingredienser

Pajdeg:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
125 gr kallt smör

Rabarberkräm:
3–4 stjälkar rabarber
2 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 citron rivet skal
Saften av 0,5 citron
2,5 msk potatismjöl
1 msk strösocker

Maräng:
4 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
 

Tillagning

Mixa samman mjölsorter, ingefära och smör till deg. Tryck ut i en pajform, cirka 24 cm i diameter, och lite upp på kanterna. Nagga botten och stötta kanterna med dubbel folie. Förgrädda mitt i en 225 graders varm ugn i 10–12 minuter. Ta ut, låt svalna och ta bort folien.

Skölj rabarbern och skär i bitar. Spara en handfull tunna skivor till dekoration. Lägg resten i rymlig kastrull, häll på vatten, tillsätt socker, skal och saft av citron. Koka upp under lock och sänk värmen, sjud tills frukten är mjuk. Rör om ofta. Blanda potatismjöl med ett par matskedar kallt vatten, häll ner i fruktkoket, låt koka upp igen under omrörning. Dra genast från plattan. Strö socker på ytan så skinnar sig inte krämen.

Vispa äggvitor och socker till fast skum med citronsaften. Visp och skål måste vara helt fettfria, annars reser sig inte marängsmeten.

Fördela rabarberkräm i det förgräddade pajskalet och klicka marängsmet över. Garnera med rabarberskivor och grädda till pajen i cirka 8 minuter mitt i en 150 grader varm ugn. Låt svalna något. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *