Saffranskyckling med grillad ananas

saffranskyckling-ananas-l-bild.jpg Världens dyraste krydda, saffran, har använts som smakförhöjare, doft, färgämne, och medicin i mer än 3000 år. Medicinskt användes saffran i antiken för att behandla en stor mängd sjukdomar, från magbesvär till pest och smittkoppor. Vissa teser gör gällande att saffran har potential att förebygga cancer och åldrande. Även om du inte har pest och helst vill vara kvar ett tag till för att kunna bli äldre så tycker jag ändå att du ska njuta av denna underbara krokuskrydda ibland.

4 pers

Ingredienser

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
1,5 dl matlagningsyoghurt
1-2 paket saffran
2 tärningar Tom Yam-buljong
1 citron
1-2 röda piri-piri
1,5 dl kokosflingor
1 ananas, alt. ananasskivor i burk
4 tsk råsocker

Tillagning

Bärja med att rosta kokosflingorna i torr panna, det går fort så rör hela tiden så de inte bränns vid. Hacka vitlöken fint och fräs snabbt i olja, lägg kyckling skuren i bitar i pannan och låt fräsa med. Häll kokosmjölken över kycklingen och smula ner Tom Yam-buljongtärningen (hittar du ingen så ta kycklingbuljong). Krydda med råsocker, saffran och piri-piri. Raspa av det yttersta gula skalet av citronen och tillsätt tillsammans med saften. Rör slutligen i yoghurten och smaka av med salt, socker, pressad och citron.

Ansa och skiva ananasen, hetta upp lite jordnötsolja och en klick smör i en stekpanna. Häll i 2 teskedar råsocker och lägg i ananasen i skivor. Stek snabbt så att frukten får lite färg.

Servera kycklinggrytan med den grillade ananasen, wokade grönsaker och eventuellt lite ris, strö till sist över rostad kokos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *