Sherrydoftande svamp-paj

blandsvamppaj-l-bild.jpg En härligt doftande paj gjord på höstens skogsklenoder. Har du haft turen att finna kantareller och karljohansopp på en skogspromenad blir det extra gott, särskilt om du plockat dem själv.

6-8 port

Ingredienser

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten
225 gram riven lagrad ost
3 äggulor
2 dl grädde
3 msk sherry
1 liter blandsvamp som Karljohan, ostronskivling, kantarell
2 scharlottenlökar
1 timjankvist
Salt
Svartpeppar
Smör
Paprika

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen i cirka 30 minuter. Du kan också knåda samman pajdegen på bakbordet om du inte har matberedare.

Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg. Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost, timjan och sherry. Stek svamp och hackad lök i smör tills all vätska försvunnit. Vänd sedan svampen ned i ostsmeten. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i pajskalet och dekorera med tunt skurna paprikaskivor på längden (gärna i höstens färger gult och brandgult). Grädda pajen i cirka 30 – 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *