Shortbread fingers

De skotska klassiska små kakorna, Shortbread, är enkla men mycket goda. De tros ha bakats sedan 1100-talet. Några århundraden senare serverades de främst på jul, nyår, vid bröllop och begravningar.

De är traditionellt bakade på smördeg, med socker, smör och mjöl. Mina favoriter är Walkers shortbread, vars recept är hemligt men nu tror jag att vi lyckats baka oss fram till något liknande. Hemligheten är en nypa salt, en del rörsocker för nötigheten i smaken och en del maisenamjöl i degen för sprödheten. Om du hittar fint strörörsocker kan du med fördel ersätta det vita strösockret helt och hållet, det ger en extra nötig kola smak.


Ingredienser

200 gr osaltat mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker strö
3 1/2 dl vetemjöl
2 dl maisenamjöl
1/2 tsk salt


Tillagning

Låt smöret ligga framme och bli mjukt. Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker fluffigt och pösigt med elvisp eller kör i matberedare.
Mät upp vetemjöl, maizena och salt i ett litermått. Sikta ner i smörblandningen genom en sil. Blanda alla ingredienserna till en fast kaksmet.

Lägg upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Platta ut den med lätt mjölade händer och forma längder eller kavla ut den slätt i en kvadratisk form, cirka 0,5-1 centimeter tjockt. Markera kakornas form lätt med en kniv på degen (jag gör dem traditionsenligt lite avlånga – förslagsvis 2 x 6 cm) så är det lättare att skära dem när de är färdiggräddade. Pricka varje kaka fyra gånger med en gaffel, halva vägen igenom så att kondensen inte stannar i kakorna.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, tills de fått lite färg.

Vänta ett par minuter och skär sedan upp kakorna längsmed skårorna igen. Låt svalna helt så att de blir hårda och spröda innan du serverar eller packar dem i burkar.