Sparrissallad med gravad lax och citrondressing

sparrissallad-med-gravad-lax.jpg Fräsch sparrissallad med god citron- och senapsdressing. Grönsakerna för övrigt kan varieras men kombinationen i receptet fungerar bra. Kan tänka mig att några gröna ärtor i kan passa, men det hade vi inte hemma för tillfället.

4 port

Ingredienser

2 knippen sparris
300 gr gravad lax
4 stänglar salladslök
300 gr tomater (bärnstenstomater)
200 gr groddar
12 färskpotatisar (valfritt)

Dressing:
1 äggula
1 msk stark senap
0,5 dl rapsolja
1 citron, rivet skal och saft
1 msk vit crema di balsamico limone
1 msk socker (utesluts vid LCHF)
0,5 dl crème fraiche
Nyriven vitpeppar
1 nypa salt
Vatten

Tillagning

Koka färskpotatisen om du ska ha det till rätten. Skär sparrisen i 3 centimeter långa bitar och koka hastigt upp dem i lättsaltat vatten. Lägg gärna i sparristopparna sist då de är snabbare klara. Koka dem bara ett par minuter så att de behåller sin krispighet. Skär salladslöken i fina skivor och skär tomaterna. Jag änvände svenska bärnstenstomater men de kan vara svåra att få tag på så ta en välsmakande tomat bara.

Blanda äggulorna och senapen i en skål till dressingen. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås. Tillsätt skal och saft av citron, balsamico, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar och salt. Tillsätt lite vatten för att få en fin konsistens på dressingen.

Blanda försiktigt ljumma sparrisbitar och halverade färskpotatis bitar. Lägg upp salladsingredienserna på ett fat och droppa dressingen över.