Tomatsoppa med gorgonzolakräm

tomatsoppa11.jpgSå enkelt men ändå så gott. Vissa dagar är en het tomatsoppa med tabascostänk det enda som kan hjälpa. Servera med olivolje- och vitlöksrostade pain richebröd till.

4 port
 

Ingredienser

3 burkar cocktailtomater (alt. hela tomater)
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
4 msk sherry (kan uteslutas)
1 msk worcestersås
4 droppar tabasco
2 msk basilika
1 nypa socker (utesluts vid LCHF)
Salt
Peppar

Gorgonzolakräm:
40 gr gorgonzolaost
1 dl crème fraîche
1 msk olivolja
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar


Tillagning

I vår del av världen under vinterhalvåret är dom smakligaste tomaterna till tomatsoppan de konserverade cocktailtomaterna på burk, näst bäst hela konserverade tomater på burk. Undvik smaklösa och snabbodlade tomater som ofta finns i handeln. Om du använder dig av hela konserverade tomater så hacka dem i mindre bitar innan tillagningen. Pressa vitlöksklyftor och finhacka det mesta av basilikan, spara 4 toppar till garnering. Blanda alla ingredienserna i en gryta och låt puttra i cirka 10 minuter.

Under tiden mosa gorgonzola i en skål ihop med crème fraîche och 1 msk olivolja. Rör ihop till en smidig konsistens. Salta och peppra efter smak.

Smaka av tomatsoppan med salt, socker, worcestersås och eventuellt mer tabasco innan servering.

Servera med rostat pain riche i ugn med vitlöksdoft. Det räcker att du drar vitlöken försiktigt mot den uppskurna brödskivan. Du kan även ha några droppar god olivolja på brödet innan det går in i ugnen. Lägg en klick gorgonzolakräm i soppan på varje sopptallrick och dekorera med en basilikakvist, eller servera gorgonzolakrämen i en skål bredvid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *