Gul ugnskyckling med citron och vitlök

gul-kyckling-med-citron.jpgDe filéade citonklyftorna blir urläckra med lite råsocker på och bakade i ugnen. Första gången gjorde vi misstaget att after ett recept ta med hela citronen med det bittra vita skalet, det förstörde hela anrättningen.

4 port


Ingredienser

800 gr kyckling
1 vitlökshuvud
1 citron, ekologisk
1 knippe timjan
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
8 gula cocktailtomater
1 liten gul squash
1 tsk råsocker
Flingsalt
Svartpeppar


Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Riv citronskal och filéa resten av citronen. Se till att inte få något vitt skal med det är bittert, häll råsocker över. Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form, med ev. skinn uppåt. Tryck med handflatan över vitlökshuvudet så att det delar sig. Lägg vitlöksklyftorna med skalet på över kycklingen. Dela tomaterna på mitten och skär squashen i delade skivor och lägg i formen. Lägg därefter de filéade citronbitarna över kycklingen. Strö över timjan och häll olivolja över, blanda allt. Se till att skinnet förblir uppåt.

Stänk över vinägern och krydda med pepparkvarnen och salta. Täck formen med folie och ställ i ugnen. Ta bort folien efter en timma och fortsätt baka i höjd värme, 200 grader i cirka 30 minuter tills kycklingen fått färg. Har du kyckling filéer istället för bitar kan du räkna med kortare tillagningstid. Kontrollera att köttet är färdiglagat med en sticka, färgen på köttsaften ska vara klar och inte rödfärgad.

Servera med ris eller potatis och sallad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *