Viltgryta med rotmos

gryta-rotmos.jpg Säsongens skördade rotfrukter serverade med en härlig höstgryta av valfritt viltkött som älg, hjort eller rådjur.


4 port


Ingredienser

400 gr viltkött (rådjur/älg/hjort)
100 gr rökt sidfläsk
1 stor gul lök
1 msk smör
1 dl svamp, torkad, t ex trattkantareller
2 dl vatten
2 dl rödvin
1 tärning mörk köttbuljong
1 lagerblad
1 krm svartpeppar
1 msk japansk soja
10 enbär
2 msk timjan
1 tsk salt
1 msk rönnbärsgelé
1 röd paprika
4 msk persilja

Rotmos:
1 kålrot
2 morötter
6 mjöliga potatisar
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
5 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1-2 tsk sirap
2 msk smör
Salt
Svartpeppar


Tillagning

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i viltköttet skuret i cirka 3 centimeter stora bitar. Puttra ett par minuter och sila av vattnet och skölj köttet i durkslag under kallt vatten. Bryn rökt sidfläsk i smöret i en het stekgryta, lägg sedan i det avrunna och torra köttet. Tillsätt hackad lök och svamp och låt de få lite färg. Häll över vin och vatten. Fyll på vatten tills det täcker ingredienserna. Tillsätt buljong, lagerblad, peppar, soja, enbär, timjan och lite salt. Låt koka en dryg timme, tills köttet är mört och börjar falla isär. Koka med hackad paprika den sista kvarten. Smaka av med rönnbärsgelé och eventuellt lite mer salt och peppar. Strö hackad persilja över rätten innan servering.

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar. Koka upp vatten med buljong, salt, lagerblad och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka i cirka 20 minuter. Lägg i potatisen och låt alltsammans koka mjukt. Häll av spadet (men spara lite) och mosa rotsakerna grovt. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick och sirap. Smaka av med salt och peppar.